Бабуся прийшла в гості до сусідів у бр удному взутті. Коли та пішла, Ірина заявила, що більше ста реньку хату не впустить, але наступні слова матері вона запам’ятала на все життя.

Маленька Ірина щойно прийшла з школи і вже здивувалася, наскільки чистим був весь будинок, адже до її повернення мама закінчила nрибирання. Поки Ксенія прибирала бр удні ганчірки, Ірина розповідала, як у неї в школі займаються nрибиранням.- Зазвичай, після уроків ми nрибираємо пил з парт і чистимо дошку. А Марія Леонідівна перевіряє нашу роботу, і навіть оцінює. — Цікава у вас там система, — сказала мати дівчинки, nеребираючи брудний одяг в кімнаті дочки.

Раптом у двері хтось постукав. Відкривши двері, дівчинка виявила там бабу Христину, яка жила на другому поверсі і частенько заходила в гості до них. Ірина доnомогла їй дійти до кухні, так як бабуся була вже зовсім старенька. Ксенія з бабою Христиною довго говорили про всяке: про політику, про чоловіків, про подорожчання продуктів. Маленька Ірина завжди з цікавістю слухала історії про Гліба Ілліча, чоловіка баби Христини, який, за розповідями бабусі, був мужиком хоч куди.

Через годинку баба Христина повернулася до себе додому, а Іриночка тільки тоді помітила, що бабка-то взуття не зняла, і занесла весь бр уд в будинок…Ксенія пішла за ганчірочками, а Іра сіла на підлогу і почала скаржитися, мовляв, бабу Христину наступного разу додому вона не впустить, якщо та знову пройде в бр удному взутті. Тоді Ксенія нахилилася до дочки і сказала:- Запам’ятай, кохана, бр удну підлогу мити просто, а от бр удну душу – ніяк. (Ev/K)