Дочка роз лучається з чоловіком, а ви нна в цій історії я. Бачте, відмовилася виконувати незвичайне бажання дочки.

Дочка живе зі мною в одній квартирі з онукою, тому що вона розлучилася з чоловіком. Вони розійшлися, тому що зробили багато дурних питань. Маша і Денис одружилися два роки тому. Спочатку молодята не хотіли пишного заходу, але майбутня свекруха дочки стала противитися їх вирішенню. — Мій єдиний син одружується, а ми не відзначатимемо? Такого бути не може. У мого сина має бути найкраще весілля, ми всіх родичів покличемо – сказала вона. Дочка прийшла до мене зі скаргами, що свекруха готова дати їм грошей, але цього не вистачить на шикарне весілля, тому я теж повинна скинутися. Я віддала доньці останні півмільйона, але перед цим сказала: — Це мої останні гроші, тому я не зможу вам зробити подарунок на весілля. А ви краще ці гроші витратьте на важливі речі, наприклад, можете взяти іпотеку.

Вам же ніде жити буде після весілля? — запропонувала я. Донька сказала, що іпотеку вони брати не хочуть. Чим вони думали, незрозуміло. Але я не втручаюся в їхні стосунки і рішення, це мене не стосується. А ось свекруха живе тільки їхнім життям. Змусила робити весілля, хоча ні Маша, ні Денис не хотіли цього. Після весілля вони стали жити на орендованій квартирі. Денис був простим робітником, а дочка — секретарем. Грошей їм завжди не вистачало, я намагалася допомогти, але все одно цього було недостатньо. — Донечко, ну, подумайте про іпотеку. Можете поки пожити у мене, щоб на перший внесок накопичити – запропонувала я. — Мам, квартира прив’язує, а ми цього не хочемо. Може ми через місяць вирішимо виїхати в інше місто. Іпотека буде нас тримати, краще ми відразу купимо квартиру – але потім-відповіла Маша. Я втручатися не стала, це їхнє життя і їх вибір.

Після нашої розмови пройшов місяць, у Дениса померла бабуся. Квартира, в якій вона жила, дісталася свекрусі Маші. Вона запропонувала молодятам переїхати в однокімнатну квартиру, щоб не платити за оренду. Їх нова квартира була в поганому стані, потрібен був капітальний ремонт. — Ну це ж тепер ваша квартира, чому б не привести її в порядок. Будете витрачатися на своє-сказала сваха. Квартира була офіційно оформлена на свекруху Маші, дарувати або переоформляти на молодят вона не збиралася. Зате зробити ремонт змусила їх. Я знову промовчала. У цій квартирі я була тільки один раз, коли дочка покликала на новосілля. Район поганий, транспорту немає, мені не сподобалася ні квартира, ні її розташування. Доньці і зятю начебто подобалося, цього було достатньо.

Коли дочка завагітніла, то у свахи з’явилася геніальна ідея. Вона запропонувала Маші, щоб та зі мною поговорила про обмін квартир. Тобто я б переїхала в їх однушку, а вони в мою двушку. Звичайно, я не погодилася. Тоді дочка образилася на мене, вони з чоловіком вирішили взяти іпотеку. Грошей у них постійно не вистачало, та ще й дитина з’явилася, витрати збільшилися. Дочка з чоловіком стали скандалити мало не кожен день, все йшло до розлучення. — Ти в усьому винна. Якби ти погодилася обміняти квартиру, то ми жили добре і без сварок. Це на твоїй совісті, що внучка залишилася без батька, а я без чоловіка – сказала мені дочка. Вона переїхала до мене з онукою, зараз вони з Денисом розлучаються.