Мачуха потягла Ірину у діл ьницю за kрадіжку сережок. А те, що з’ясувалося вже там, докорінно змінило долю дівчини – Ірина! — прогримів у квартирі голос мачухи.

Іра вийшла зі своєї кімнати. — Що трапилося? — тихо спитала вона. — Ти мої сережки брала? — загарчала мачуха. — Не чіпала я їх, — розгублено відповіла дівчинка. — Тоді шукай їх, — наказав матері. Удвох вони обшукали весь будинок. Сережок ніде не було. — Це ти їх украла, — безапеляційно заявила мачуха. — Пішли до поліції. Іра автоматично підкорилася, не розуміючи, що відбувається. У поліцейській дільниці мачуха підписала заяву, звинувативши Іру у крадіжці та пішла, залишивши падчерку під наглядом. Черговий по відділу налив у склянку чаю, поставив на стіл цукерки та запросив Іру до столу.

— Яка строга у тебе мама, — сказав він. — Мачуха. Тато три місяці тому одружився, — з тремтінням у голосі поправила його Іра. — Ти брала сережки? — Ні. Не чіпала я їх, — твердо відповіла дівчинка. — Можливо, завалилися куди? — Шукала. Все перерила. Ніде немає, — почала плакати Іра. У цей час у двері, що відчинилися, увійшов чоловік. — Тато! — Стрепенулась дівчинка. — Іро, як ти посміла? — прямо з порога сказав батько. — Ну, це ще довести треба, — заступився за дівчинку капітан. — Куди вони тоді зникли? — трохи розгубившись, сказав батько Іри. — Не знаю! — мало не закричала Іра. Поліцейський погладив по плечу, заспокоюючи дівчинку і звернувся до подружжя:

– Давайте з’ясовувати подробиці. Хто у квартирі живе, коли виявили втрату, що за сережки, як вони виглядають, можливо, у вас знайдеться фото сережок. Мачуха розкрила сумочку, щоб дістати телефон та показати фото сережок. Звідти щось вивалилося на підлогу. Брукнув метал. Мачуха швидко нахилилася і підняла впале. — Покладіть на стіл те, що підняли, — зажадав капітан. Жінка поклала на стіл сережки. – А тепер покажіть фото. Це були «викрадені» сережки. Чоловік з ненавистю та зневагою дивився на дружину. — Заяву про наклеп і моральну шкоду писати будете? — спитав капітан у батька Ірини…