«Забери мене до себе» — nлакав одинокий дідусь на моrилі дружини, але раптом почув знайомі кроки за спиною …

Віктор Андрійович давно втратив інтерес до життя, так як 5 років тому пішла з життя його кохана дружина. З тих пір його життя стало одноманітним і дуже тужливим. Він жив в квартирі разом зі своїм сином Олегом, який не був схожий на нього. Вони з Людочкою завжди виховували його правильним і гідним чоловіком, проте Олег постійно вживав спиртне, приводив додому підозрілих людей, а також не хотів працювати.- Тобі вже 40 років, а ти досі поводишся як дитина. Влаштуй своє життя, подаруй мені спокій під старість — говорив батько синові.- Ти вирішив заговорити чи що? Мовчав би. Іди краще мені в магазин сходи і купи те, що купував вчора — наказав Олег.- Я тобі нічого купувати не буду. Сам сходиш. Втомився я від тебе — пробурчав Віктор. — Нічого собі осмілів старий під старість. Ти страх втратив? Тоді заберися на кухні, до мене сьогодні друзі прийдуть — продовжував наказувати син.- Ти і твої друзі мені вже набридли. Сам все роби, я не хочу більше бігати за тобою і сподіватися, що ти одумався — безнадійно відповів батько і пішов до себе в кімнату.Він завжди сподівався, що Олег буде юристом або економістом.

Але в молодості він скоїв злочин, за що його посадили на пару років. Тому син нікуди і не надійшов, не захотів вчитися. Віктор ще 20 років тому оформив на нього свою дачу, в якій він жив колись разом зі своєю коханою Людочкою. Однак чоловік ніяк не очікував, що син тут же продасть цей будинок, а отримані гроші прогуляє. Все життя він шкодував про таке рішення, однак будинок вже було не повернути.- Скоро Новий рік, а мені навіть зустріти його ні з ким — подумав вголос Віктор і очі його наповнилися слізьми. Син не поважав батька, завжди ображав і принижував його перед усіма. Сьогодні очікувалися чергові гості у Олега, тому Віктор вирішив вийти прогулятися, щоб нікого не бачити. На вулиці йшов пухнастий сніг, люди поспішали за покупками і готувалися до свята. Віктор дивився на дорослих людей, які були в супроводі зі своїми дружинами, і сумував, що вже багато років його улюблена жінка не поруч з ним.Чоловік і сам не помітив, як його ноги привели до залізничного вокзалу. Взявши квиток до того селища, в якому він жив в тому самому будинку, він сів в електричку і поїхав, сам не розуміючи, що робить. «Кохана, я скоро буду» — подумав Віктор і задрімав. Він не хотів повертатися додому.

Доїхавши до селища, він вийшов на станції і глибоко вдихнув аромат рідного місця. Він вирішив пройтися по тих місцях, які любила його дружина. Зайшовши в магазин, він привітався з Зіною, яку багато років знав. — Вікторе Андрійовичу, очам не вірю. А чого приїхали? Дачу ж ніби як продали — здивувалася жінка.- Так, продали, я до дружини приїхав, хочу з нею Новий рік зустріти, нехай ми і не разом — сумно відповів чоловік.- Чи не замерзли б ви, холодно на вулиці, та й снігопад черговий обіцяють вночі — Зіну лякало поведінка її давнього знайомого.- Нічого зі мною не буде, не боюся я вже нічого. Ти краще, Зіночка, дай мені он ті цукерки. Їх моя Людочка любила. І літровий сік принеси з двома склянками. Пакетик не забудь — Віктор дуже тихо перераховував всі, що йому потрібно. Було відчуття, що тим тихіше він говорить, тим менше болить його душа.Зіна склала покупку в пакет і розрахувалася з покупцем. Коли він повільно вийшов з магазину, сльози покотилися по її щоках. «Бідна людина, зовсім самотній!» — подумала вона, взявши хустинку. Віктор прогулявся по знайомому району, обійшов свою дачу, в якій він прожив більше половини життя, а потім попрямував на кладовищі.- Ось я і прийшов до тебе, кохана, хочу це свято відзначити з тобою — промовив чоловік, дивлячись на фотографію покійної дружини.Він витягнув її улюблений торт, поклав на землю і глибоко зітхнув, розуміючи, що як раніше ніхто не накинеться його розрізати і з апетитом їсти з чаєм.

Минуло дві години, а Віктор продовжував сидіти поруч зі своєю коханою жінкою.- Людочка, може ти забереш мене до себе? Не можу я більше жити, без тебе мені нічого не хочеться. А син наш поводиться жахливо, таке відчуття, що він не мій синочок. Як мені жити, Люда, без тебе? — Віктор тихо заплакав.Знову глянувши на фотографію дружини, чоловік замовк. Погляд був її глибоким і здавалося, ніби вона проганяла його звідти. Він вирішив провести там всю святкову ніч, йому не хотілося повертатися додому. Йому не заважав холод і навіть снігопад не викликав в ньому сумніви. Йому було добре і затишно поруч з тією, яку дуже любив. Раптом Віктор почув кроки за спиною. На секунду він злякався, адже кому знадобилося в такий час прийти в це місце? Серце його закалатало від страху.- Вікторе Андрійовичу? Ти це? — почувся раптом знайомий голос.- Женечка! Ти налякала мене. Чого ж ти в такий час тут опинилася? — полегшено видихнув він.- Ти ж знаєш, що мій чоловік теж тут лежить. Але ось що я тобі скажу, Вітя, не варто їх душі турбувати. Ходімо до мене в гості, у мене пиріг є будинки-з посмішкою сказала жінка.Це була сусідка, яка прожила поруч з ним і Людою майже 40 років. Жила вона одна. Син Євгенії Олександрівни був дорослим і одруженим, вона не хотіла жити з ним і його сім’єю в квартирі.- Не хочу заважати молодій сім’ї, мені і тут добре — закінчила свою розповідь про сина Євгенія. — Та й мені нікуди йти, син мій зовсім став поганою людиною.

Чи не поважає він мене, не любить. Я не знаю, де прогледів і чому не зміг виховати його. Ми з Людочкою вклали в нього всі сили, але все марно. Адже він і довів її, вона покинула цей світ, не витримало її серце такого ставлення сина — сказав Віктор і витер свої сльози.- Віть, я не знаю, чи будеш ти злитися на мене і на Люду, але я не можу приховувати від тебе правду. Олег не Ваш з дружиною син, вона його всиновила. У пологовому будинку її рідний син не вижив. Як гірко вона плакала. Але доля послала їй в палату молоду дівчину, яка народила чудового хлопчика і кинула його. Дівчина була з неблагополучної сім’ї, грошей у неї не було. І дивно було, що у такої любительки випити алкоголю народився здоровий син. Вона забрала його, Олегом назвала. Боялася тобі зізнатися, не хотіла зробити тобі боляче — сказала Євгенія Олександрівна та замовкла. У Віктора підкосилися ноги, але він швидко відійшов від шоку і сказав:- Я не буду злитися на тебе і на мою улюблену дружину теж. Я все розумію. Шкода, що вона приховала від мене таку правду. Однак я дуже радий це чути, тепер я розумію, чому він такий. Справа не в мені, а в генетиці — чоловік посміхнувся.

Всю ніч вони спілкувалися про минуле, сьогодення і майбутнє. Віктор відволікся, став посміхатися. Здавалося, літні самотні люди знайшли спокій один в одному.- Женя, дякую тобі за гостинність! Я був дуже радий тебе бачити. Але мені пора їхати, некрасиво стільки перебувати в гостях — сказав Віктор і збирався йти.- Вітя, не йди. Я спеціально прийшла, мені Зіночка сказала, що ти приїхав. Я за тобою прийшла. Може, залишишся на пару днів? Ми так добре поспілкувалися, я відволіклася. Давно мені не було так добре. Увечері приїде мій син зі своєю родиною, ми будемо пекти пиріжки і готувати борщ. Буде весело. Залишайся з нами — просила Євгенія Олександрівна. — Добре, Женечка, спасибі тобі за такий теплий прийом. Мені все одно нікуди поспішати, я не проти затриматися.Вечір пройшов дуже затишно і по-сімейному, здавалося, ніби це одна велика сім’я. Віктор затримався у Євгенії не на один день, а на все життя. Люди похилого віку вирішили завжди жити разом в цьому маленькому, але такому прекрасному будинку, в якому панувала повага, взаєморозуміння, спокій і щастя. Їм здавалося, що їх покійні супруги спеціально возз’єднали їх разом, щоб вони змогли спокійно і щасливо дожити свої останні роки. Більше Євгенії та Віктору не було самотньо.