Батьки заборонили Віталіку спілкуватися з Софією. Минули роки вона виявилася єдиною, хто допоміг у важкій ситуації

«Хлопчику, я не знала, що це було кохання …»Шибайголова. Красунчик … як тільки не називали Віталика в селі! Син агронома і медички. Самотній. Бажаний кавалер для кожної дівчини. З наукою Віталік не дружив. Батько не раз брався за ремінь, щоб синові вставити мозок. Мати ставала на захист.Однокласниці недолюблювали хлопця. Що красивий і багатий. За косички смикав. Зверхньо дивився на всіх.. Софійка не хотіла залишати містечко. Тут друзі, школа. Але вона з матір’ю змушена перебратися до бабусі в село. У батька скоро буде нова сім’я. А Софійка представляла нову школу, яка від бабусиного будинку аж за шість кілометрів.- У нас новенька! З міста!Для 9 «А» це була надзвичайна подія.- І зовсім не з міста, — хмикали учні з 9 «б». — Її з матір’ю батько з дому вигнав. А в бабці хатинка на курячих ніжках. У місті її мама мала хорошу роботу, а тепер в поліклініці підлогу миє.- Казки закінчуються добре. А хатинка на курячих ніжках — з казки, — не здавалися «опоненти» з 9 «А».Школярів із сусідніх сіл возив до школи сільський автобус. Коли він псувався — і назад добиралися пішки.

— Софія, тебе підвезти?- Віталік? Якщо тобі не важко…Софія вмостилася на багажнику. Вони обганяли учнів з 9 «А» і «Б», які відкривали роти від подиву. Хлопці питали Віталіка:- Тобі подобається та цяця?- У неї є ім’я Я її просто підвіз.У присутності Софії Віталік не говорив дурниць. Підвозив додому, коли не було автобуса. І ніколи не пропонував дружби.Перший букет на лавці, що стояла у дворі, знайшла восени бабуся, тому що прокидалася дуже рано.- Сонечко, тобі якийсь залицяльник оберемок айстр на лавці залишив.А Софія не могла зрозуміти, хто ж цей дивак. Аж до морозів з’являлися на лавці квіти. Але побачити, хто внучці букети носить, бабусі не вдалосяНавесні квіти знову з’явилися…. На випускному Віталик все запрошував Софію до танцю.- Що він в ній знайшов? — червонів від злості Віталіка батько. — Запал на ту бедосю. Я йому вдома покажу! Тепер я зрозумів, хто все квіти у нас і у сусідів зірвав. Ну ну!Після випускного батько добряче відлупцював вже дорослого сина. Аж сусіди чули крики.- Я все одно люблю Софію! — вигукував хлопець.

— Заб’ю! — крикнув батько Мрії Софії бігли до великого міста. Отримавши атестат, дівчина поїхала з села.- Як ваша Софійка? — запитували односельці матір і бабусю.- Добре, — відповідали ті.А Софії було по-різному. Спочатку в місті відчувала себе самотньою серед сотень тисяч людей. Однак дала собі раду. Навчання, робота, друзі, любов потім купила невелику квартиру для матері і бабки в містечку, де народилася. Сама ж з чоловіком, який з перспективного в минулому інженера став заможним бізнесменом, жила у великому місті. Виховували двох синів.У селі Софія була, здавалося, вічність. А сини просили показати сільську «романтику».Софія любила великі «чоловічі» машини. Тому коли їхала по сільській дорозі, місцеві з інтересом споглядали.Зупинилися біля будинку материнської подруги. Тітка Настенька сплеснула від радості в долоні:

— Сонечка, красуня моя … О, йдуть мої внуки. Наталя, Саша! Тітка Софія приїхала в гості. З хлопцями.Наталя з Сашком показували Софіїним синам село. А тітка Настенька розповідала-розпитувала про всіх і вся.- Як живуть мої однокласники? Де вони? — поцікавилася Софія.- Люба Олешкові в райцентрі в школі працює. Надя на заробітках. Олег Назарко спився. Немає ради з тієї горілкою! Михайло Панасів господарює. Вітька — агроном. Ні вже колишнього гонору. І краси не залишилося. Біда не робить людину хорошим.- Ви про Віталіка?- Витькой його тепер звуть. Я, Софійка, таємницю тобі відкрию. Якось Вітька орав мені город своїм трактором. Як закінчив роботу, запросила в будинок на обід. Від випивки відмовився. Він зовсім не п’є. Він і зізнався: тебе одну ще зі школи любить. Скільки років пройшло, а не може забути. Батько вибирав йому пару з заможних. Змусив Вітьку одружитися. Живуть, наче чужі. Мають дівчаток-близнят. Вони — його розрада. Одну з дівчаток Софійкою назвав.

А ще розповів, як батько його відлупцював через тебе. І про квіти, які на лавці клав. І про те, яким щасливим був, коли ламався сільський автобус, тому що міг тебе додому підвезти … Біда у Вітька — дружина захворіла. Операція потрібна, а грошей немає. Вітька всім допомагає, хто просить, копійку до копійки тисне. Лікарі кваплять з операцією. Батьків Вітька вже поховав. Я так думаю: батько, Царство йому небесне, життя Вітька перепсував. А може, так воно повинно було бути … Досить про сумне. Я рада, що у тебе все добре, сонечко .Подушки тітки були м’якими і пахли дитинством. Але Софія не могла заснути: не йшов з голови Вітька. Вона й не здогадувалася, що цей шибайголова був у неї закоханий.Вранці Софія попросила тітку покликати Вітьку. Випровадила дітей на риболовлю, а сама думала, що повинна сказати колишньому однокласникову. Тобто, знала, що повинна сказати, але не знала як.Посивілий і постарілий Вітька стомлено ступав поруч з тіткою Настею. «Господи, нам же тільки сорок п’ятий рік, — подумки мовилаСофія. — Не впізнала б …»Пішла назустріч. Вітька зупинився, знітився.- Привіт, — заговорила першою. — Стільки років не бачилися!- Ти не змінилася, — Вітька переминався з ноги на ногу. — Маю до тебе розмову, — сказала Софія. — Тітка Настенька все мені розповіла Спасибі за квіти. Це було було так красиво! І за твої почуття дякую. Хотіла б допомогти тобі, точніше, твоєї дружини. Я можу оплатити їй операцію.- Ти ж не знаєш її.- Зате я знаю тебе, Віть. Віталік.- Не знаю, не знаю .Ех, яким дурнем я був, що слухав батька ?!
— Чи не дорікай себе в тому, чого вже не повернеш. Дружину твою потрібно рятувати. Аби дочки не втратили маму.

— Я все поверну тобі, Софійка. Я зароблю Коли Вітька пішов, Софія тихенько мовила слідом:- Хлопчику, я не знала, що це було кохання Що ти так уміввмієш любити .»Якщо маєш час, приїжджай до мене.Яблука вродили. І ті сливи, що ти любиш, — писала в листі до Софії тітка Настя. — Все без« хімії ». Вітькова дружина одужує після операції. А село гуде. Люди не можуть зрозуміти, що ти добро зробила. Вітька повеселішав. Допомагає мені. Плату бративідмовляється. Обіцяв нову лаву поставити. Каже: коли внучці хлопці захочуть квіти принести, нікуди їх покласти. Хіба що на сходи біля ганку. Але гуси з’їдять. Вони ж ночують на дворі з весни і до пізньої осені