У мене не залишилося вибору: я виrнала дочок з дому. Чи правильно я поступила?

— Ти ж мачуха, а не мати. І тобі не соромно ?! Як ти посміла вигнати дочок з дому. Одна вагітна, інша — нещодавно народила. Як же їм бути тепер? Зіна дочекалася, коли сестра закінчить кричати, і спокійно сказала: — Так візьми їх до себе. — Це з якого переляку ?! — взвізгнуть. — Ти їм мати, а я тільки тітка. — Ну якщо я мати, то мені і вирішувати, — відрізала. Зіні в цьому році виповниться 50. А відчуває вона себе на всі 70 — як розбита шкапа. Чоловіка втратила в 30. Залишилася вдовою з двома дочками. Тягнула їх і рвала жили, щоб поставити малих на ноги. Щоб були не гірше за інших. Добре, що своє житло було: 2-кімнатна хрущовка дісталася їй від бабусі, за якою вона доглядала в останні місяці її життя. Зіна сподівалася, що коли хоч одна з дочок закінчить вуз, то вже з’явиться більше вільного часу. Але де там … — Мама, а це мій Колюня, познайомся! — випалила старша дочка Катя, тільки Зіна переступила поріг квартири. За донькою переминався з ноги на ногу і водив туди-сюди переляканими очима Вухатий хлопець. — Ну ?! — смикнула дочка свого обранця. Кавалер підійшов і, червоніючи, пробурмотів: — Е-е-е, ми хочемо одружитися. Прошу руки вашої дочки. — Можна ми поживемо з тобою трохи? — закінчила за нього Катя і захихотіла.

Вона і не чекала відповіді. Щаслива, потягнула його в дитячу і закрила двері. Ну, дійсно, куди ж їм діватися? До цього сестри жили разом в одній кімнаті, а тепер менша, Віка, повинна була перебратися до матері. Не минуло й 6 місяців, як Катя народила синочка, і стало зрозуміло, що » трохи поживемо «затягнеться надовго. Зіні швидко стало не вистачати зарплати. Молодята залишали їй няньчити онука, а самі йшли у ванну бовтатися. Вода тоді лилася тоннами, рахунки приходили просто астрономічні. Нагодувати таку ораву, включаючи смакоту для маленького Ванечки, теж було непросто. А ще й молодша підросла. І відразу: «Мам, дай! » — У нас немає грошей, — відразу ж розвела руками Катя, коли Зіна натякнула на те, що варто було б скидатися їхній родині хоча б на продукти. — Я в декреті, а Колюня збирає на машину. Мам, ну ти що, не бачиш? — Я не збираюся мити нужник за чужим мужиком! — верещала Віка. — У мене дитина на руках! Іди доглянь, і я приберу! — огризалася Катя. — Чоловікові своєму віддай, він знову за комп’ютером сидить і в » танчики «грає. І взагалі-котіться вже звідси на всі чотири сторони! Зіна намагалася помирити сестер. Розподіляла між ними обов’язки, закликала до порядку. Але проходив День-другий, і все починалося спочатку. — Віка, твоя черга мити посуд! — кричала з кухні Катя. — Біжу, аж спотикаюся, — хмикати та. — Твій ще вчора сміття повинен був винести, а мішок досі стоїть і псує повітря. — Я чоловік, і це не входить в мої обов’язки, — тут же втручався в суперечку двох сестер зять. Він за п’ять років, як оселився в їх квартирі, вже добре обжився.

— Мама, — нила менша, — скажи вже їм, щоб забиралися! Місця вже зовсім немає! І взагалі, я твоя молодша дочка, а значить, повинна успадкувати квартиру. — Ах, ось як ти заговорила, — сплеснула руками Зіна. -Взагалі-то, я ще не збираюся на той світ! Квартиру отримаєте навпіл і порівну, але не зараз. Віка закінчила інститут і влаштувалася на роботу. Зіна сподівалася, що хоч молодша копійку почне підкидати в сім’ю … але де там! То одна сумочка, то інша, то чобітки з сукнями — тринькали свої гроші так, що до кінця місяця починали просити на проїзд у матері. Зіна сердилась: вона горбатитися на двох роботах, щоб прогодувати всіх і оплатити комуналку, а Віка на чергові обновки гроші випрошує. — Знаєш, Мама, А чого це ти з Катьки гроші так не вимагала, як з мене? У неї, бачте, то декрет, то безробіття-вона не може. Так і я не можу! Кінець терпінню Зіни настав в один вечір, коли вона втомлена повернулася з роботи додому, а у них гості. І валізу з речами в коридорі — це Віка вже привела кавалера. — Ось, зі мною Діма, — відрапортувала. — Ми вже заяву подали, будемо розписуватися. А поки поживемо тут. Ок? — Де? — запитала ошелешена Зіна. — Ну, тут, — глибокодумно закотила очі Віка, намалювавши в повітрі руками уявний коло. — Тим більше, у тебе скоро з’явиться онук чи внучка.

— Ви на кухні збираєтеся жити? — Зіна з останніх сил намагалася зберегти спокій. — Так ми як би і не проти, але Катькин Коля любить шастати ночами до холодильника. А ми все ж молодята. Нам потрібна окрема кімната. І з тобою, як ти розумієш, теж не варіант … Віка замовкла. Мовчання було з підтекстом. Вона чекала, що мати сама запропонує: «Ну, звичайно, живіть, діти, в моїй кімнаті. Ви ж молоді, а я стара, мені вже нічого не потрібно. Я собі у ванній постелю або в коридорі … » Але не виправдала Зіна надій молодшої дочки. Покликала старшу і крижаним тоном оголосила: — Даю вам, дорогі мої дочки, рівно місяць на пошуки свого житла. Знімайте, їдьте в села до своїх чоловіків. Все, крапка! Що тут почалося, як Зіну тільки не поливали! Вона стала їм ворогом. — Я втомилася, хочу спокою, — перервала Зіна істерику дочок. — виняньчив вас, дала освіту, а тепер хочу, щоб ви полетіли з мого гнізда. По можливості буду вам допомагати, іноді посиджу з онуками, рада вас тут бачити, але жити ви повинні окремо. З тих пір пройшов рік. Як же кричали дочки, що дорогу забудуть до матері і онуків не покажуть … Але відійшли помаленьку. Відносини перейшли в розряд ділових: вони попереджають, питають дозволу і тільки тоді привозять няньчити дітей. Знайшли квартири, стали викручуватися самі. На матір ще сердяться, але її це вже не хвилює. Щось Зіні підказує: якби не вигнала їх тоді, зараз би для неї місця в її ж власній квартирі не знайшлося.